Tapahtumien muistiot

<< Palaa
24

Ruutiukkojen lounaskokouksessa 24.11.2014 esitelmän piti urologi Tuomo Sulkava aiheesta Ikääntyvän miehen eturauhasongelmia.  Tuomo Sulkava on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi v. 1969 ja työskennellyt sen jälkeen mm. Tampereen Keskussairaalassa,  jossa hän erikoistui sekä kirurgiaan että urologiaan.  Vuodesta 1978 lähtien hän on toiminut urologina Hatanpään sairaalassa.  Eläkkeelle jäätyään hänellä on vielä yksityisvastaanotto kerran viikossa. Salintäyteinen kuulijakunta seurasi esitelmää suurella mielenkiinnolla ja esitelmän jälkeen tuli vielä useita kysymyksiä, joihin esitelmöitsijä vastasi.

 

Seuraavassa on eräitä muistiinpanoja esitelmästä: Esitelmöitsijä jakoi eturauhasongelmat kolmeen alueeseen: tulehdus, hyvänlaatuinen liikakasvu ja syöpä. Tulehdukset voivat olla bakteerin aiheuttamia tai muusta syystä syntyviä. Bakteerin aiheuttamat tulehdukset  voidaan yleensä parantaa antibiooteilla. Muita tulehduksia voi aiheutua mm. kylmettymisestä, jolloin tulehdus voi kehittyä krooniseksi. Hoitona voi olla lämpöhoito, tulehduskipulääke tai alfasalpaajat. Tulehdus aiheuttaa kipuja alaselässä tai alavatsassa ja siitä voi seurata erektiohäiriöitä ja tihentynyttä virtsaamistarvetta.

Hyvänlaatuinen liikakasvu ilmenee virtsasuihkun heikkoutena erityisesti aamulla ja tihentyneenä virtsaamistarpeena. Siitä ei yleensä aiheudu kipuja, mutta ääritapauksessa voi seurata virtsaumpi, jolloin täytyy tehdä katetrointi. Diagnoosi tehdään tunnustelemalla eturauhasta peräaukon kautta sekä virtsan virtausnopeutta ja jäännösvirtsan määrää mittaamalla. Normaali virtausnopeus on luokkaa 15...25 ml/s. Normaali virtsaamistiheys on 0...1 kertaa yössä, mutta 2 kertaakaan ei vielä ole kovin poikkeuksellista.  Lievät oireet voidaan hoitaa lääkkeillä, kuten alfasalpaajilla. Vaikeammissa tapauksissa tarvitaan operaatio, kuten höyläys  tai laserhoito. Höyläys kestää 0,5...1,5 tuntia ja lastut ja veri huuhdellaan pois virtsarakon kautta. Laserhoito kestää kauemmin, mutta verta tulee vähemmän. Aikaisemmin tehtiin myös avoleikkauksia, jolloin vatsan kautta paljastetaan eturauhanen ja kuoritaan liika kudos pois. Avoleikkaus edellyttää 4...5 vrk sairaalahoitoa. Operaatioista voi  tulla komplikaationa virtsan karkaamista, johon tarvitaan korjausleikkaus.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa havaitaan vuosittain n. 5000 uutta tapausta. Syövän diagnoosissa on apuna PSA (prostataspesifinen antigeeni) -testi. Jos PSA-arvo on koholla, otetaan lisäksi koepala kudoksesta. Käytännössä tarvitaan 10...12 neulanäytettä, jotka otetaan ultraääniohjauksella. "Kilttiä" syöpää voidaan seurata PSA-arvoilla ilman leikkauksia. Vaikeammissa tapauksissa eturauhanen poistetaan kirurgisesti tai turvaudutaan sädehoitoon. Sädehoito voi olla ulkopuolelta annettua tai virtsaputken kautta annettua, jolloin työnnetään virtsaputkeen säteileviä jyväsiä.

Eturauhassyöpiä voitaisiin paljastaa miesten yleisellä PSA-seulonnalla. Siitä on maailmalla ristiriitaisia mielipiteitä ja se voi joissakin tapauksissa johtaa turhiin hoitoihin. Yksilötasolla PSA-arvojen seuranta voi silti olla hyödyllistä.

Teksti: Ilkka Mäntyvaara, kuvat Jorma Hautala

 

Esitelmän jälkeen Sadanpäämies kiitti esitelmöitsijää ja luovutti hänelle kiitokseksi Harri Kaskin toimittaman kirjan Suomenpoika muistelee II.

- - - - - - - - -

24.11.2014 senaattori Juhani Arajärven pojanpoika Matti Arajärvi vieraili isoisänsä Klubilla.

Juhani Arajärvi oli Itsenäisyyssenaatin (Svinhufvudin senaatin) jäsen ja yksi Suomen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista. Hän liittyy merkittävällä tavalla myös Tampereen Suomalaisen Klubin historiaan. Pankinjohtaja Juhani Arajärvi oli yksi Hämeen Pohja Oy:n peruskirjan allekirjoittajista vuonna 1907, kun tehtiin päätös talon rakentamisesta Klubille. Hän oli Johtokunnan varapuheenjohtajana 1908-09 ja 1910-12 sekä Klubin esimiehenä 1912-14.


Ruutiukkojen lounaskokouksen jälkeen otetussa valokuvassa oikealla ravintoloitsija evp Matti Arajärvi isoisänsä, senaattori Juhani Arajärven muotokuvan äärellä yhdessä serkkunsa, ruutiukkoveli Jyrki Taipaleen kanssa. Juhani Arajärvi oli Jyrkin äidin isä.

Tapaamisen jälkeen Ruutiukkojen Sadanpäämies Ilkka Mäntyvaara ojensi Matti Arajärvelle Ruutiukkojen lahjana Klubin historian muistoksi vierailusta isoisän Klubilla.

Teksti ja kuva Vesa Rinkinen


UROLOGI TUOMO SULKAVA: IKÄÄNTYVÄN MIEHEN ETURAUHASONGELMIA