Tapahtumien muistiot

<< Palaa
04

Gastronominen kerho: MARTIN HANHI 4.11.2014

Gastronomisen kerhon yhdeksi tapahtumaksi valikoitui Martin hanhen nauttiminen. Mistä tässä vanhassa perinteessä on kyse, siitä ensin muutama sana.

Martinpäivä on vuosisatoja vanha eurooppalainen kristillinen juhla, jota eri maissa on vietetty eri tavoin. Suomessa juhla on jäänyt vuosien varrella unohduksiin, mutta perinteisesti suomalaisten kansallisessa kulttuurissa se on yhdistynyt kekrin viettoon. Suomessa juhlaa viettävät erityisesti seurakunnat paikallistasolla sekä Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys, jolle Martinpäivä on yksi sen suurimmista juhlista, erityisesti Martti Lutherin takia.

Martinpäivänä alkoi talonpojilla uusi tilivuosi, ja silloin solmittiin maista uudet vuokrasopimukset sekä maksettiin palvelusväen palkat. Tästä syystä se yhdistyi kekriin eli sadonkorjun juhlaan, joka myös liittyi palkollisten palkkojen järjestelyyn. Martinpäivään kuuluvat lyhtykulkue ja/tai Martinpäivän tulet eli esimerkiksi kokot, hanhen syönti ja eri leivonnaiset kuten Martinpäivän sarvet, piippusuiset pullaukot ja rinkilät. Näitä eri leivonnaisia ja leipää taas jaettiin yleensä lähimmäisille.

Martinpäivällä on monien muiden pyhimysjuhlien tapaan pakanallinen pohja. Martinpäivän taustalla on alun perin germaaninen sadonkorjuujuhla, johon liittyi runsas syöminen oluineen, makkaroineen, juureksineen, hedelmineen, hanhineen ja leivoksineen. Hanhi oli keskiajalla yksi suosituimpia kotieläimiä ja erityisesti juuri germaanialueilla sekä koko Keski-Euroopassa. Martinpäivänä teurastettiin kotieläimet, jotka eivät muuten olisi selvinneet yli talven, ja näihin eläimiin kuului hanhi, joten näistä syistä johtuen hanhi muodostui juhlan pääruoaksi.

Klubin Ravintola oli Kristiina Suomisen johdolla laatinut meille seuraavan menun:

Mustakeitto ja kivipiiraa

Paistettuna hanhen rintaa ja haudutettuna koipea

Punaviinissä haudutettua kaalia, papuja, röstiperunaa ja karamellisoitua omenaa

Mustaherukkahyytelöä

Paikallisia juustoja

Omenapiirasta ja punssijäätelöä, lämmintä rusinahilloa

Kahvi avec

Viineinä nautittiin

Vina Leyda Chile:

Pinot Noir

Cabernet Savignon

Klubin ravintolalle täytyy antaa kiitokset aivan erinomaisen hyvästä Martinhanhi-ateriasta. Se herätti yleistä tyytyväisyyden hyrinää osallistujissa. Kivipiira ja mustakeittokin oli monille ensikertaista.

Kerhon jäseniä osallistui tapahtumaan 18, joka määrä tuntuu olevan samansuuruinen joka tapahtumassa.