Tapahtumien muistiot

<< Palaa
08

Kokouksen alussa Markku Rauhalahti esitteli päivän esitelmöitsijän metsänhoitaja Christian Keilin. Hän on ollut Markun opiskelutoveri Helsingin Yliopistossa ja tehnyt sen jälkeen pitkän uran metsäalalla mm. Jaakko Pöyryllä ja Maailmanpankissa. Hän on yksi Talvisodan kansallisen muistomerkin aloitteentekijöitä ja muistomerkin kilpailulautakunnan eli juryn jäsen. Lounaskokoukseemme oli kutsuttu myös puolisot Elisabeth Keil ja Vappu Rauhalahti.

 

Esitelmän aihe, Talvisodan kansallinen muistomerkki, oli todella ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Christian on ollut mukana ihan hankkeen alusta alkaen. Hän selosti erittäin tarkasti monen monet eri vaiheet, miten hanke on vuosien varrella edennyt. Kaikessa mukana olleena hän tunsi kaikki erikoiset käänteet mitkä hanke on kokenut. Meille selvisi, miten uskomatonta sitkeyttä tämmöisen hankkeen läpivienti vaatii. Se tulee tarvitsemaan kaikkiaan peräti 16 vuoden työrupeaman.

Hanke aloitettiin syyskuussa 2002. Nyt muistomerkin yläosa on valettu ja kiillotettu. Patsaan peruskivi muurattiin 13.3.2015. Muistomerkin alaosan valmistajaa etsitään. Patsaan rei’istä näkyviin tulevien 105 valokuvan valinta on menossa. Patsaan paljastustilaisuus on suunniteltu pidettävän 30.11.2017. Esitelmän teksti on luettavissa tästä linkistä.  Esitelmään liittyvä diasarja näkyy tästä.

 

Meitä oli Marskinsalissa yhteensä 60 kuulijaa.

Esitelmän jälkeisessä keskustelussa Timo Siukosaari esitti patsaalle laajempaa symboliikkaa ja ehdotti muistomerkin nimeämistä Suomen Vapauden patsaaksi. Epäiltiin myös, miten hieno interaktiivinen elektroniikka ja kuvat kestävät mahdollisen ilkivallan.  Oletetaan, että muistomerkin varsin yleinen paikka Kasarmintorilla vastapäätä pääesikuntaa ja puolustusministeriötä pitäisi töhrijät poissa. Tilaisuudessa oli mahdollisuus tukea tätä tärkeää muistomerkkihanketta ostamalla Talvisotamitali.

 

Christian Keil lahjoitti Ruutiukoille Henrik Meinanderin toimittaman arvokkaan kirjan ”Historian kosto: Suomen talvisota kehyksissään”. Se sijoitetaan Klubimme kirjastoon, jossa se on kaikkien jäsentemme luettavissa. Sadanpäämies luovutti hänelle kiitokseksi esitelmästä Pentti Väänäsen valokuvakirjan: "Metsä, josta itseni löysin."

Teksti: Jorma Hautala ja Ilkka Mäntyvaara

Kuvat: Jorma Hautala

Metsänhoitaja Christian Keil: Talvisodan kansallinen muistomerkki