Tapahtumien muistiot

<< Palaa
22

 

Kenraalimajuri Kalervo Sipi kertoi Mannerheimin matkasta Kiinan läpi, jonka hän teki vuosina 1906-1908 Venäjän yleisesikunnan päällikön toivomuksesta. Matkan tarkoitus oli sotilaallinen, salainen vakoilumatka, joka naamioitiin tieteelliseksi tutkimusmatkaksi. Matka kulki Turkestanin kautta Länsi-Kiinaan Kashgarin, Urumqin, Dunhuangin ja Xianin kautta Pekingiin. Matkalla kuljettiin useita kertoja Tienshan-vuoriston yli, jotta solat saatiin kartoitetuksi.

Yllä olevassa kuvassa näkyy Mannerheimin matkareitti Kiinan alueella (kuva esitelmästä).

Koko matka kuljettiin ratsain ja Mannerheim otti yli 1000 valokuvaa, kartoitti teitä yli 3000 km ja luonnosteli noin 20 sotilaallisesti tärkeän kaupungin asemakaavat. Matkan tuloksista tehtiin 173-sivuinen raportti Venäjän yleisesikunnalle, joka on nyt myös suomennettu.

 

Tässä kuvassa eversti Mannerheim istuu Venäjän konsulaatin edustalla Kashgarissa (kuva esitelmästä).


Mannerheimin retkikunta ei ollut kovin suuri: Mannerheim,  kasakka Lukanin, tulkki Liu, kokki Ismail ja 3 dzigittiä/hevosmiestä = 7 hlöä sekä16 hevosta. Tässä retkikunta matkalla Khotaniin (kuva esitelmästä).

Tampereen Suomalainen Klubi on tehnyt Kiinaan kaksi matkaa Mannerheimin jalanjäljille, viimeksi viime syksynä. Kenrm Sipi esitteli Mannerheimin matkareitiltä ottamia kuvia ja Klubin matkoilla samoista paikoista otettuja kuvia, joista näkyi, miten näkymät ovat sadassa vuodessa muuttuneet.

 

 

Abak Hoyan mausoleumi Kashgarissa ennen ja nyt (kuva esitelmästä).

 

Xianissa löytyi sama kirkko, josta Mannerheim oli ottanut kuvan (kuva esitelmästä).

Pekingiin päästyään Mannerheim asui aluksi hotellissa nimeltä Grand Hotel des Wagons-Lits. Sen paikalla on nykyään hotelli Hua Feng, jossa on säilynyt osia vanhasta Grand Hotellista, mm. komea sisäänkäynti (kuvat esitelmästä)


Marskin salissa oli noin 30 ruutiukkoa kuuntelemassa esitelmää.

Esitelmöitsijälle annettiin palkkioksi Harri Kaskin kokoama kirja "Suomenpoika muistelee"

Teksti: Ilkka Mäntyvaara

Kokouskuvat: Matti Kataja

Kenraalimajuri Kalervo Sipi: Tuokiokuvia Marskin taipaleelta Kiinassa