Tapahtumien muistiot

<< Palaa
11

Photo

KOKKAUSTILAISUUS THAI-RUOAN MERKEISSÄ 11.5.2016

16 kerhon jäsentä kokoontui Marttalassa tutustumaan thai-ruokien saloihin Erkki Vahermon ja vaimonsa Kaen opastuksella seuraavan alustuksen pohjalta:
TARINAA THAIKEITTIÖSTÄ
Tyypillisiä thaikeittiön raaka-aineita ovat valkosipuli, chili, tuore korianteri, sitruunaruoho , galanga-juuri, thai-basilika, lime, kaffirlimen lehdet, tuore inkivääri, kookosmaito, tamarind-hedelmä , kalakastike (fish sauce), soijakastike, oyster- kastike ja monet currytahnat. Lihoina käytetään kanaa, possua, ankkaa, nautaa sekä meren antimista kalaa, simpukoita, katkarapuja, mustekalaa. Käytetään myös sisäelimiä, mm kalan vatsalaukuista saa herkullista keittoa. Mauissa yhdistyy makea, suolainen, hapan sekä tulinen ja lopputulos riippuu näiden balanssista.
Tarvittavat ainekset valmistellaan ja pilkotaan etukäteen ja ruoan valmistus tapahtuu nopeasti ja kovalla lämmöllä, Thaimaassa aina voimakkaalla kaasulla. Uunit ja ruokien haudutus eivät kuulu thaikeittiöön. Jälkiruoat eivät myöskään kuulu perinteiseen thaikeittiöön, mutta niitäkin on saatavilla, esim tuoreita hedelmiä, makeaa mangoa ja kookosmaidolla maustettua liimariisiä (sticky rise) sekä kookosmaitopohjaisia keittoja, joissa riisijauhoista tehtyjä palleroita.
Myös ruokien tarjoilu poikkeaa länsimaista, joissa ruoat tarjoillaan tietyssä järjestyksessä. Thaimaassa kaikki ruokalajit tuodaan pöytään suurin piirtein samaan aikaan, tai sitä mukaa kun valmistuvat ja jokainen syö mitä parhaaksi katsoo. Ruokailuvälineinä sormien ja puikkojen lisäksi käytetään lusikkaa, jolla ruoka viedään suuhun ja haarukalla avustetaan lusikan täyttämistä. Veitsiä tarvitaan vain pihviä syödessä.

Näillä ohjeilla ja heidän innostuneella opastuksellaan valmistettiin ja nautittiin kerhon jäsenille lähetettyjen reseptien mukaan valmistettuja ruokia asiaan kuuluvien viinien kera.

THAI-RUOKAA MARTTALASSA 11.5.2016THAI-RUOKAA MARTTALASSA 11.5.2016THAI-RUOKAA MARTTALASSA 11.5.2016