Tapahtumien muistiot

<< Palaa
04

Suomalaisen Klubin seurue Miehikkälän Salpalinja-museossa Hyppy-Heikin suojassa.


Hamina Tattoo on sotilasmusiikki- ja kuviomarssitapahtuma, joka järjestetään Haminassa joka toinen vuosi.  Nyt oli se vuosi.

Suomalaisen Klubin Tattoo-reissu oli puettu otsikon "Hamina Tattoo ja Suomen Kaakko" alle kaksipäiväiseksi retkeksi.  Ensimmäinen kohde oli Luumäellä kesän alussa  itsenäisyyssenaatin puheenjohtajan, sittemmin Tasavallan Presidentin, syvästi pidetyn poliitikon ja armoitetun suojeluskuntalaisen P.E.Svinhufvudin eli Ukko-Pekan koti Kotkaniemi, joka remontin jälkeen oli avattu Ukko-Pekan valtionpäämieheksi tulon 100-vuotispäivänä.  Talo ja ympäristö oli P.E.Svinhufvudin Muistosäätiön ja lukemattomien kansalaisten tuella laitettu hienoon kuntoon, josta voi syystä olla ylpeä.  Tuomarin kotitalosta on vieressä olevalle Kivijärvelle huikea näkymä, josta jaksaisi nauttia vaikka iltaan saakka.  www.kotkaniemi.fi.

Kotkaniemen maisema Kivijärvelle.  Kelpasi Ukko-Pekan kalastella JA ELLENIN KASVATELLA RYYTEJÄ.

Mutta matka jatkuu Miehikkälän Salpalinja-museoon.  Salpalinja on 1200 km mittainen Suomenlahdelta ylös pohjoiseen Savukoskelle ulottuva maamme itärajaa seuraileva puolustuslinnoite, joka rakennettiin marsalkka Mannerheimin käskystä.  Salpalinja vertautuu keski-Eurooppalaisiin Maginot- ja Siegfried-linjoihin.  Tämän museon ohi ei voi pysähtymättä ajaa. 

http://www.salpakeskus.fi/fi/salpalinja-museo_ala

Museon nuoret oppaat olivat asiantuntevia ja kuljettivat joukkomme läpi museolinnoitteiden asiantuntevasti asioita selostaen.

Seuraava kohde olikin sitten jo majoituskaupunkimme Kotka.  Hetki lepoa ja sitten Haminaan Bastioni-illalliselle ja Tattoo-katsomoon.  Bastioni antaa hienot puitteet juhlalliselle illalliselle ennen klo 21.00 alkavaa juhlavalaistuksessa toteutettavaa marssitapahtumaa.

Puolustusvoimien 100-vuotisen historian kunniaksi Tattoosta oli tehty jos mahdollista vieläkin upeampi.  "Marssishow oli ohjelman kruunu", sanoi Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo.  "Hamina Bastionin areenalle tehtiin kaikkien aikojen marssishow, oikea crème de la crème! "

Ja niin se olikin.  https://www.hamina.fi/tattoo/

Illallisella Hamina Bastionissa.

Sunnuntai-aamupäivän ohjelmaan kuului kotkalaisten hieno Merikeskus Vellamo, jossa kierrellessä saa hyvän kuvan itsenäisen maamme merellisestä elementistä.  Tutustuminen kotkanpoika Parkkisen johdolla Ruotsinsalmen meritaisteluun autenttisella tapahtumapaikalla - toki rannalla - ja sen jälkeen lounas ravintola Keisarinsatamassa ja tutustuminen multivideon avulla Ruotsinsalmen taisteluihin ja taustoihin.

Merikeskus Vellamo, Kotka.  Svinhufvud pakeni punaisesta Etelä-Suomesta jäänmurtaja Tarmolla Kotkasta Tallinnaan ja edelleen Saksan kautta takaisin Suomeen ja Vaasaan.

https://www.merikeskusvellamo.fi/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsinsalmen_ensimmäinen_meritaistelu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsinsalmen_toinen_meritaistelu

Ennen kotiinlähtöä vielä vierailu Langinkosken keisarillisella metsästysmajalla Kymijoen suussa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Langinkoski