Tapahtumien muistiot

<< Palaa
10


Carmina Burana on näyttämökantaatti, jonka Carl Orff sävelsi vuosina 1935–1936 keskiaikaisesta Carmina Burana -käsikirjoitussarjasta valikoimiinsa teksteihin.

Musiikkiteoksen täydellinen latinankielinen nimi on: Carmina Burana: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis eli ”Beuernin lauluja: maallisia lauluja laulajille ja kuoroille laulettavaksi instrumenttien ja maagisten kuvien kanssa”.

Carmina Burana kuuluu Trionfi-nimiseen musiikilliseen triptyykkiin, joka sisältää myös osat Catulli carmina ja Trionfo di Afrodite. Carmina Buranan kuuluisin kohtaus on kuoron laulama ”O Fortuna”, joka sekä aloittaa että päättää teoksen. (Wikipedia)

Tähän järkäleeseen oli tarttunut Tampere Filharmonia Santtu-Matias Rouvalin johdolla.  Solisteina esiintyivät sopraano Tuuli Takala, tenori Brett Sprague ja baritoni Jaakko Kortekangas.  Salin ääriään myöten täyttävän äänimaailman loivat lisäksi Tampereen Oopperan kuoro, Tampereen Filharmoninen kuoro ja poikakuoro Pirkanpojat.  Pelissä oli noin 300- päinen esiintyjäkaarti.

Lyhyesti sanottuna:  Loistava esitys!  Sanon taas, että on onni kun on Tampere-talo, joka antaa mahdollisuuksia vaikka mihin.  Kiittäkäämme niiden päättäjien viisautta, jotka sen aikanaan pystyyn panivat.  Talon myötä saamme nähtäväksemme ja kuultavaksemme maailmanluokan esityksiä.  Mitä olisi Tampere ilman Tampere-taloa, Tampere Filharmoniaa, Tampereen Oopperaa ja kaikkia näitä kuoroja, jotka talossa esiintyvät?  Hailu kaupunki.

Iltaan kuului toinenkin musiikki-osio.  Nimittäin Richard Straussin lauluja, jossa esiintyivät kuoroja lukuunottamatta kaikki edellä kerrotut artistit.  Ei ollut aivan samaa mahtavuutta mutta oli taidokasta herkkyyttä ja solistista kykyä.  Veljeni vartijassa vuosi sitten paikkansa lunastanut Tuuli Takala oli  huikean hieno.