Tapahtumien muistiot

<< Palaa
24

Gastronominen kerho parsaillallisella 24.4.2014

Sesongin ollessa parhaimmillaan kerho kokoontui parsan ääreen torstaina 24.4.2014  Paikalla oli 14 kerhon jäsentä. Paikaksi oli valikoitunut ravintola Wistub Alsace Laukontorin äärellä. Ravintolan linja kumpuaa alueelta, joka on tunnettu valkoviineistään ja myös tunnettuja parsa-alueita on aivan lähellä.

Menu koostui mielenkiintoisesti kokonaisuudessaan parsasta. Alkukuohuviinin jälkeen nautimme kylmäsavuloheen käärittyä parsaterriiniä, pääruokana valkoista parsaa ja Parman kinkkua voisulan tai hollandaisekastikkeen kera. Jälkiruokana parsakakkua, sitruunamoussea ja vihreää ”hollandaise”-kastiketta. Kokonaisuus oli onnistunut. Liian parsan tuntua ei ollut vaikka verbaalisti voisi näin epäillä. Onnistunut kokonaisuus, jossa erityisesti pääasia valkoinen parsa oli valmistettu täydellisesti; onnistunut al dente.

Viineinä nautimme Pinot Gris, Riessling ja Gewurztraminer, tietenkin Alsacen alueelta (vai pitäisikö sanoa Elsassin alueelta, onhan suomenkielinen nimi olemassa). Rypäleistä mikä tahansa periaatteessa sopii parsaviiniksi.

Kokin kanssa olimme yhtämieltä siitä mistä rakentuu hyvä parsakeitto. Otetaan talteen parsoita leikatut tyvet ja kuorimisjätteet. Keitetään ne kanaliemessä (siis ei kasvis-). Siivilöidään ja suurustetaan ja maustetaan mieltymysten mukaan. Kanaliemi on hyvä pohja moneen keittämiseen.

Onnistuneen aterian tässäkin tapauksessa kruunasi ruoan lisäksi hyvä seura ja sopiva ympäristö.

Teksti: Gastronomisen kerhon puheenjohtaja Kalevi Nikkilä

Parsaillallinen Wistub Alsacessa