Toimitusjohtaja Pekka Aalto: 61 kiloa eikä suotta
Minä ja kansantaudit
Koko väestön terveydentilaa tarkasteltaessa muun muassa seuraavat asiat nousevat esiin:
o sydän- ja verisuonitaudit
o diabetes
o astma ja allergia
o krooniset keuhkosairaudet
o syöpäsairaudet
o muistisairaudet
o tuki- ja liikuntaelinsairaudet
o epäterveellinen ruokavalio
WHO:n suositusten mukaisesti alkoholinkäytön tulisi vähentyä 10 prosenttia, terveysliikunnan lisääntyä kymmenen prosenttia sekä suolan käytön vähentyä 30 prosenttia.
Esitelmöitsijä konkretisoi tilannettaan siten, että kolme vuotta sitten vallinneesta elopainosta on pudonnut 130 voipaketin verran ( 65 kiloa ), ehken 67 kiloa 147: sta 81:een kiloon. Edelleen hän totesi sen faktan, että joka 4. poika ja joka 5. tyttö yh-teiskunnassamme on ylipainoinen.
Esitelmöitsijällä muutos tapahtui vuonna 2018. Mutku/sitku-kausi väistyi ja muutaman viikon asioiden syvällisemmän mietinnän jälkeen alkoivat muutoksen tuulet. Esitelmöitsijä Aalto kertoi ruokailutottumustensa muutoksesta. Hän oli asettanut tavoitteekseen painon pudottamisen yhdellä kilogrammalla kuukautta kohden. Tosiasiassa paino alkoi pudota kaksinkertaisesti. Tärkeätä on hänen mielestään se, että tavoite on realistinen.
Vuorokauden ruokailurytmiin tuli kuulumaan viisi ruokailuhetkeä:
Aamiainen 600 grammaa
Lounas 800 ”
Välipala 300 ”
Päivällinen 550 ”
Iltapala 650 ”
Hei, me kävellään! Kävely on hyvä liikuntamuoto. Kolmen kilometrin tuntivauhdil-la kuluu 30 minuutissa 150 kaloria ja siten tunnissa 300 kaloria. Viiden kilometrin tuntivauhdilla kuluu 30 minuutissa 200 kaloria ja siten tunnissa 400 kaloria. Kevyt kuntopyöräily keventää 30 minuutissa 150 kaloria ja 60 minuutissa 300 kaloria. Kohtalaisella kuntopyöräilyllä luvut voi tuplata ja raskaalla kuntopyöräilyllä voi 30 minuutissa kuluttaa 400 kaloria ja 60 minuutissa siten 800 kaloria.
Pekka Aallolla ruokailutottumukset sisälsivät aiemmin nakit ja muusin ketsupilla ja kaljalla. Nyt nakin korvaa kalkkunanakki ja ”mausteet” muodostuvat tomaatista, sinapista, ketsupista ja alkoholittomasta kaljasta. Ennen Pekalle maistui Pulterin iso pihvi ja alkoholi antoi iltaisin 2000 kaloria. Värillä ( väreillä ) on merkitystä. Valkoinen väri jäi lähes tyystin Pekalta pois, kuten
o riisi
o pasta
o leipä
Tilalle tulivat tummat värit, jolloin riisin, pastan ja leivän osuudet vähenivät. Kirkkaat värit ruokavaliossa ovat lisääntyneet, kuten
o vihannekset
o salaatit
o hedelmät
o marjat
Vuorokaudessa vihannesten, marjojen ja hedelmien kulutus on Pekalla kilogramman luokkaa.
3.
Proteiinit:
o tekevät kylläiseksi
o kasvattavat energiakulutusta
o säästävät lihaskudosta
o ehkäisevät osteoporoosia
o erityisesti aamuisin tärkeää
o liha, kala, kananmuna, maitovalmisteet, palkokasvit, pähkinät, siemenet, soija, vilja
Pekka Aallon vinkit:
o Kokeile rohkeasti uusia asioita, makuja ja liikuntamuotoja
o Uskalla luopua asioista, mitkä eivät innosta
o Poistu joskus mukavuusalueelta
o Mieti, mitä haluat. Kirjoita se muistiin
o Tee uhraus joskus tai useammin
o Ole realisti; Asiat eivät tapahdu hetkessä
o Usko itseesi
o Älä anna periksi
o Ole armollinen itsellesi